Fem dagar kvar till EM-festen på hemmaplan.
Det ungerska laget med den danske coachen Kim Rasmussen fick tråkiga besked under måndagen. Landslagets båda stjärnspelare Zita Szucsanszki och Aniko Kovacsics, missar EM på grund av skador, enligt danska TV2.
Det här ökar Danmarks chanser till att vinna gruppen, som avgörs i Malmö.
Enligt uppgift har de båda skadorna kommit i samband med de avslutande ungerska EM-förberedelserna vilket är maximal otur.
****
Till danska TV2 säger Rasmussen följande;
– Det er jo gode nyheder for Danmark. Det er selvfølgelig et hårdt slag for os, for det er to af de bærende spillere på holdet. Specielt da vi i forvejen mangler Zsuzsanna Tomori og Szandra Zacsik, som er de store skytter på holdet. Så det er fire af de absolut bedste bagspillere, vi står uden formentlig hele EM, siger Kim Rasmussen.
För svensk del väntar sista genrepet i morgon i Alingsås.
Frankrike står för motståndet och är som bekant en väldigt bra handbollsnation och inte bara på herrsidan.
Frankrike hade stora framgångar i OS i Rio i somras, då det blev en silverplats efter Ryssland.
Frankrike har mängder av individuellt skickliga spelare att se upp med. Det ska bli intressant att se hur deras kollektiva spel har utvecklats sedan OS.
Frankrike finns i grupp B som spelas i Kristianstad och Polen står för motståndet i premiären på söndag.
Holland och Tyskland är de två övriga nationerna.
Det kom inga officiella uttalanden om Bella Gulldén och Nathalie Hagmans skador i går från Svenska Handbollförbundet och jag vet inte om de kommer att medverka i onsdagens match Frankrike.
Matchen i morgon kan du följa antingen via Radioporten eller TV12 från kl: 18.30.
Sverige och Frankrike har genom åren mötts vid 32 tillfällen. Sverige har vunnit 16, Frankrike 15 medan 1 har slutat oavgjort. Den sammanlagda målskillnaden är 610–609 i svensk favör. Senast länderna möttes var i OS i Rio i somras, i gruppspelet då Frankrike vann med 27–25 (Källa; Svenska Handbollförbundet)
Ta del längre ned av Jan Wigrens tankar och funderingar inför kommande EM. Mycket läsvärt.
****
I Handbollsligan har vi i kväll ett prestigefyllt Skånederby.
I Arenan i Lund spelar LUGI HF och HK Malmö.
Avkast kl: 19.15.
Båda lagen vann sina respektive matcher i senaste omgången. HK Malmö hade inga bekymmer med HIF Karlskrona och starkt av LUGI att besegra Eskilstuna GUIF (på bortaplan) med 30-22.
Nu handlar det om nya utmaningar och vem vill förlora ett derby?
Jag tror att det blir en tät match och fördel LUGI HF som har hemmaplan.
****
Boden Handboll gick ut med en nyhet igår angående spelprogrammet. Klubben har kommit överens med Skuru IK att spela bortamatchen på hemmaplan. Det vill säga att båda matcherna spelas i Boden Arena
Varför då?
Någon bra förklaring har inte kommit, men jag gissar att det handlar om ekonomi.
Vem är vinnare?
Bra fråga.
Så här står det i Bodens pressmeddelande;
Vi har i samarbete med Skuru IK ändrat lite i spelschemat.
På Skurus begäran så har vi tillsammans flyttat Skurus hemmamatch från den 29 dec till
5 jan 2017 klockan 19.00.
Kanske inget märkvärdigt med det men dom spelar den i Boden Arena inte i Nacka Bollhall.
Vi har följande spelprogram när SHE startar om efter EM.
On 21/12 19:00 Boden Handboll IF - LUGI HF Boden Arena
To 5/1 19:00 Skuru IK - Boden Handboll IF Boden Arena
Fr 6/1 16:00 Boden Handboll IF - Skuru IK Boden Arena
Fr 13/1 19:30 LUGI HF - Boden Handboll IF Lunds Idrottshall
****
Problem har uppstått för Kärra HF i damernas division I södra.
I förra veckan meddelade förbundskaptenerna Erik Larholm och Ola Månsson U19-truppen (F98/99) som samlas för träning 2-4 december på Bosön (Lidingö).
Kärras Linnea Lindfeldt är uttagen och kruxet är att Kärra HF har viktiga seriematcher (den här veckan) som skapar bekymmer.
Ikväll (tisdag) väntar på bortaplan HK Aranäs (tvåa) och på lördag den 3 december hemmamatch mot serieledarna Åhus Handboll, samtidigt som Kärra-spelaren är på landslagsläger.
Kärra HF har begärt att få flytta matchen (enligt regelverket) mot Åhus Handboll, men har stött på bekymmer. Åhus vägrar att flytta matchen från helgdag till vardagsmatch.
Kärras sportansvarige Thomas Willram, tycker att ärendet har skötts dåligt av Svenska Handbollförbundet och frågan har hamnat på olika ”stolar” och ett beslut saknas, enligt Willram.
Vi får se under tisdagen om det kommer något beslut i ärendet.
Läs mer om på Handbollkanalen.se
Jag kan inte förstå varför det spelas division I och allsvenska matcher under landslagsläger?
Enligt mig borde det vara självklart att matchen flyttas på grund av landslagsverksmahet.
Mitt råd till alla berörda.
"Gör om och gör rätt"
Handboll är kul!
****
EM tankar/funderingar från Jan Wigren;
Skall det bli en nordisk segrare i det 12:e EM-slutspelet?
Damernas EM-slutspel genomförs nu för 12:e gången sedan starten 1994 i Tyskland. Danmark var den första europamästaren och har vunnit tre gånger (1994, 1996 och 2002). Mesta mästare är dock Norge som vunnit sex gånger (1998, 2004, 2006, 2008, 2010 och 2014). Endast två icke nordiska nationer har slutsegrat i EM (Ungern 2000 och Montenegro 2012). Tradition och mästerskapsrutin är två mycket viktiga faktorer i sammanhanget.
Det lockar därför till att tippa en nordisk vinnare 2016 i Sverige. Men en annan vikig faktor, icke att förglömma, är generationsväxling. Danmark har t ex idag ingen Anja Andersen och hennes då duktiga lagkompisar. Norge har nu inte Kari Mette Johansen som gjorde nio mål i finalen mot Ryssland på Hovet i Stockholm 2006. Dessbättre kommer det fram nya stjärnor, så historian kan läggas till handlingarna med gott samvete.
2016 är det alltså dags för Sverige att arrangera EM igen. Denna gång spelas matcherna om medaljerna i Scandinavium i Göteborg – inför fullsatta läktare. Nu har det jobbats febrilt inför hela EM med marknadsföring, ambassadörer m m. Bara det är en klar förbättring sedan tio år tillbaka. Allt är därför upplagt för en arrangörssuccé.
Rent sportsligt är det alltid svårt att tippa utgången i ett mästerskap. Kanske inte alltid mästaren men övriga medaljörer. Så är fallet även denna gång. Jag nöjer mig därför just nu med att tippa, vilka lag som går vidare från gruppspelet.
Grupp A på Hovet
Fyra ”S-lag” gör upp om placeringarna. Spanien och Sverige var sexa resp. sjua i OS i somras. Nu möts de båda nationerna i premiären på söndag. En nyckelmatch verkligen. Om blågult kan upprepa sin fina halvlek som mot Tyskland i söndags (20-10 i pausen) finns chans till seger med hjälp av hemmapubliken på ett utsålt Hovet och därmed gruppvinst. Serbien och Slovenien får kämpa om tredjeplatsen och avancemang till mellanrundan.
Grupp B i Kristianstad
Frankrike tog silver i OS och Nederländerna kom på fjärde plats. I VM i Danmark i december för ett år sedan tog Nederländerna silver och Polen kom på fjärde plats. Denna trio lägger beslag på de tre första platserna i gruppen och Tyskland blir utslaget.
Grupp C i Malmö
Danmark kom sexa på hemmaplan i VM 2015, Montenegro åtta och Ungern elva. Denna trio går vidare till mellanrundan. Vem som vinner gruppen är svårtippat. Tjeckien får åka hem efter sina tre spelade matcher.
Grupp D i Helsingborg
Kan kallas för ”dödens grupp”. Norge (regerande världs- och europamästare), Ryssland (OS-segrare) och Rumänien (bronsmedaljörer i VM senast) kan alla slå varandra. Det kan därför bli en ny tabell för inbördes möten efter de tre spelade omgångarna. Kroatien är ett lurigt lag men får finna sig i att komma sist i gruppen.
Efter att ha varit pressackrediterad vid flertalet av OS-, VM- och EM-slutspelen under 2000-talet skall det denna gång kännas skönt att sitta på läktaren eller i TV-soffan och bara njuta. Quel bonheur!
****
Ha en bra tisdag!
Vi hörs & störs.
Robban Z